Latvijas Augļkopju asociācija izsludināja konkursu skolēniem „Augļi un ogas – visu dienu!”. 1. līdz 12. klases audzēkņi tika aicināti izveidot savu ikdienas ēdienkarti brokastīm, pusdienām un vakariņām, kurā ir iekļauti arī svaigi augļi un ogas.
Konkurss finansēts ar Eiropas Savienības un Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas atbalstu. Konkurss tika organizēts sadarbībā ar jauniešu žurnālu „Spicā”.
Konkursa mērķis bija veicināt svaigu augļu un ogu lietošanu skolēnu ikdienas uzturā. Uzdevumi - rosināt skolēnus izzināt veselīga uztura pamatprincipus un augļu lomu ikdienas ēdienkartē, pievērst uzmanību savas ģimenes un skolas ēšanas ieradumu izvērtēšanai un mudināt skolēnus atteikties no neveselīgas pārtikas lietošanas un pievērsties dabisku, veselīgu produktu, to skaitā augļu un ogu lietošanai uzturā.
Mēs klasē kopīgi izlēmām, ka šajā konkursā piedalīsimies. Konkursa darbus varēja gatavot individuāli vai grupās. Mēs sadalījāmies četrās grupās, un katra grupa veidoja savas izvēlētās ēdienreizes ēdienkarti.
Ēdienkartes pamatā bija jābūt veselīgam, sabalansētam uzturam, kur katrā ēdienreizē bija jāiekļauj augļi un ogas ikdienā nepieciešamā daudzumā. Svarīga konkursa darba sastāvdaļa bija arī receptes radošais noformējums un pamatojums ēdienu sastāvdaļām.
Konkursa žūrijas komisijas sastāvā bija pārstāvji no projekta īstenotājiem, Latvijas Augļkopju asociācijas un žurnāla „Spicā”, kā arī uztura speciālists, pavārs un mākslinieks. Žūrijas komisija noteica trīs labākos konkursa darbus katrā no divām kategorijām – individuālais darbs un grupas darbs. Radošos darbus vērtēja pēc šādiem kritērijiem: atbilstība konkursa formālajiem kritērijiem (autors ir Latvijas skolēns, iesūtīšanas kārtība un termiņš, darba atbilstība tehniskajiem parametriem un šī nolikuma noteikumiem), darbu mākslinieciskā kvalitāte un saturs, domu un radošās idejas oriģinalitāte, tehniskā kvalitāte (izpildījums, rūpīgums u.tml.) un atbilstība konkursa mērķim un tematam.
Liels bija mūsu pārsteigums un prieks, kad skolotāja mums nolasīja konkursa organizatores Ineses Tauriņas vēstuli:
”Rakstu Rūjienas vidusskolas 6.a klases skolēniem, kuri piedalījās konkursā „Augļu un ogas – visu dienu, katru dienu!”. Paldies par iesūtīto darbu! Ar prieku paziņoju, ka Jūsu darbs ir atzīts kā viens no labākajiem darbiem konkursā. Kā balvu par lielisko darbu, aicinām Jūs piedalīties „Gardēžu dienas” pasākumā sestdien, 17.decembrī no plkst. 12.00-15.00. Norises vieta – Rīga, „Viesistaba Kazarmās”, Torņa ielā 4, Jēkaba Kazarmās, ieeja II-B, otrajā stāvā. Plānots, ka pasākumā piedalīsies arī pavāri Mārtiņš Sirmais, Normunds Šaiters un Uldis Brūders, ar kuriem kopā visi labāko darbu autori varēs asināt prātu un gatavot ko garšīgu no augļiem un ogām.”
Noslēguma pasākums ,, Gardēžu diena’’ bija izdomāts interesants. Sākumā mūs viesmīlīgi sagaidīja un iepazīstināja ar restorānu ,,Viesistaba Kazarmās’’. Tā kā bijām mērojuši tālu ceļu, pavārs Normunds Šaiters un Uldis Brūders bija sagatavojuši ļoti garšīgas pusdienas. Pavārs Normunds bija ļoti atraktīvs un interesants. Viņš ļoti labi prata mūs pārliecināt par veselīga uztura nozīmi mūsu organisma attīstībā un uzsvēra, ka arī mūsu garastāvoklis un mācību darbs ir atkarīgs no tā, ko mēs ēdam.
Pēc garšīgajām pusdienām sekoja konkursa organizatoru piedāvātās aktivitātes. Mūs sadalīja grupās tā, lai pie viena galdiņa nebūtu vienas skolas skolēni. Pirmais uzdevums bija no kokteiļu salmiņiem, žurnāliem, līmlentes sagatavot augļu un ogu grozus un prezentēt tos. Katra grupa bija izdomājusi, kā interesanti parādīt savu darbu. Kā balvu saņēmām karamelizētos ābolus, kuri bija ļoti garšīgi. Pavārs Normunds mums pastāstīja, kā mēs tos varam sagatavot mājās vai klases vai draugu ballītē.
Pēc tam mūs aicināja piedalīties mīklu minēšanā. Bija jāatmin mīklas par augļiem un ogām. Mūsu klases skolēni zināja visvairāk atminējumu. Vēlreiz pārliecinājāmies, ka esam gudri un attapīgi skolēni. Par mīklu atminējumiem saņēmām skaistas nozīmītes ar konkursa devīzi. Pēc mīklu minēšanas vajadzēja meklēt augļus un ogas burtu mīklās. Arī šajā aktivitātē bijām pirmie, jo ieklausījāmies pasākuma vadītājas teiktajā, ka ātrāk atminēsim grupā, nevis katrs individuāli.
Tad ieradās atraktīvais un visiem labi pazīstamais pavārs Mārtiņš Sirmais un varējām sākt gatavot paši. Mums tika iedoti dažādi augļi, un bija jāpagatavo augļu fondjū. Labākajam šķīvja noformējumam pavārs Mārtiņš Sirmais piešķīra balvu. Tika pagatavotas baltās šokolādes mērce ar kokosriekstiem un tumšās šokolādes mērce ar cepumiem. Varējām sākt baudīt pagatavoto. Bija ļoti garšīgi. Tagad varēsim to pagatavot paši. Tas bija vienkārši un veselīgi.
Visi gaidīja pasākuma noslēgumu, kurā pasākuma vadītāja Inese Tauriņa un pavārs Mārtiņš Sirmais pasniedza katram dalībniekam diplomus un klasei lielu augļu grozu.
Pasākums bija izdevies. Kā mani klasesbiedri vērtē pasākumu?
Solvita: ,, Man patika, ka sākumā mūs laipni uzņēma. Ar lielu aizrautību gatavoju veselības groziņu un augļu fodjū. Mēs kopā ar Renāru un Raineru no pavāra Mārtiņa Sirmā ieguvām atzinību un balvu par interesantāko šķīvja sakārtojumu.’’
Samanta Peškova: “Konkursa noslēguma pasākums man patika, jo es iemācījos pagatavot augļu fondjū, iepazinos ar pavāru Mārtiņu Sirmo, kopā nofotografējāmies un dabūju viņa autogrāfu’’.
Tomass: ,, Ļoti patika būt kopā ar pavāriem. Pašam arī ir interese par šo profesiju. Laba iespēja redzēt, kā viņi darbojas. Iemācījos, kā pagatavot karamelizētos ābolus. Tas ir vienkāršs un veselīgs gardums’’.
Agnija :’’Man ļoti patika šis konkurss. Viss bija ļoti jautri. Īpaši interesanti bija taisīt groziņus ar augļiem. Viss bija pārdomāts, lai visiem ir ko darīt. Ļoti garšīgs bija augļu fodjū. Interesanti bija skatīties studentu gatavotās multfilmas.
Paldies skolas direktoram Vidaram Zviedrim un Rūjienas pilsētas pašvaldībai par atbalstu, lai mēs varētu nokļūt uz noslēguma pasākumu un klases audzinātājai Līgai Āboltiņai Žīgurei par rosināšanu piedalīties konkursā.
Samanta Engere, 6.a klases skolniece
GALERIJA